Wednesday, February 22, 2012

Apabila Papa berangkat naik kapal


22 Feb 2012
 
Harini merupakan hari pertama kerja setelah semalam bercuti.
Hantar papa ke Airport
Semalam first time hantar papa ke airport.
Sebelum ni bila papa dipanggil naik kapal adik ipar yg hantarkan.
Tak sanggup rasanya nak hantar suami rasa cam tak sedia melihat perpisahan.
Tapi sebab adik ipar da pindah rumah dah duduk jauh plus kebetulan kali ni naik kat Subang Airport so dekat dengan rumah so hantar.
Dihantar bersama faheem, oma dan cahji jugak.
Tunggu sehingga kapal terbang berlepas tinggi ke awan baru la balik.
Time balik tu hujan lebat.so terkandas la di skypark tu. Hmmmmm


Malam faheem cam biasa.Dia tak tanya papanya.hihii..malam tidur pun senang tak la nak berstay nak tunggu die tidur.Alhamdulillah semoga dipermudahkan


Cuma yang tak syoknyer. Cousin call tadi.Ade kenduri cukur jambul sabtu ni.
Napelah tak buat last week. Hmmm malasnyer nak pegi...Bole tak tak pegi.
Papa tak de kalu boleh tak mau ke mana2 ..malaslaaaaaaaaaa...adooi..

Nak share gambar faheem yang baru gunting rambut
First time gunting kedai.hahaha
Memula tu nangis.Mama pangku je dalam keadaan nangis.lama 2 die duk tegak ngok cermin sambil becermin lak.hahah...


Monday, February 20, 2012

Mood :Pilu :(


Dah lama tak menulis di blog ni

Bukan saje bersarang dengan sarang labah2 semua sarang dah ada
Tak de mood nak menulis
Banyak yang perlu ditulis dan di share tapi hati ni tak membenarkan
Pagi ni baru terdetik nak menulis
Bukan ape kadang rasa sedih , hiba , pilu entah perasaan yang tak best menerpa jiwaku.
Memang selalu camni lagi2 dah masuk department baru yang tak berkedip  mata pun tak sempat.Tersangatla busy.Agaknya perdana menteri busy macam ni agaknya.Pernah gak cam ni agaknya perasaan Perdana Menteri. Busy.
Planning nak buat A. Plan B pulak yang jadi..
Dah pun secara official masuk department Strategic Planning so kena lah plan strategically,
Apa pon banyak yang telah dipelajari setelah 6 bulan berkhidmat kat department baru.


Esok papa dah kena panggil naik kapal. 21 Feb 2012.
Apply leave untuk esok tapi lom di approve kan lagi.alahaiii please boss approve my leave tomorrow. I need to send my hubby to the Airport.
Harini 20 Feb 2012, pap ke ofis dulu bertanyakan details.
Kali ni papa naik ke Singapore.
Bukan kapal LNG lagi tapi merepair kapal di Singapore.
Detail mengenainya masih belum tau lagi.


Hati rasa sedih walaupun Singapore jauh lebih dekat dari Bintulu
Tapi..entah rasa sedihkalu ditinggalkan uwaaaa.....

Ni nak share gambar faheem masa gi jenjalan menuju Taman Layang Layang haritu
Breakfast roti dalam kereta..huhuhu



Wednesday, November 9, 2011

Drama dinihari 9 Nov 2011

Pagi yang tension

sebab pagi ni mama belum bangun lagi faheem da bangun dulu....

ini adalah skrip pagi tadi


5.50 a.m
Faheem: Mama bangun mama...buat efe( efe tu susu) ...bangun mama

diam je buat tak tau...sebab mata tak bole bukak lagi plus alarm belum berbunyi...so dalam sedar tak sedar je dengan suara faheem

6.00 a.m
alarm hp berdering....faheem bangun terus menerkam ku...

siap tarik tangan lagi sambil berkata mama buat efe mama...adussss ku buat donno je teruskan mengemas cadar selimut tak peduli pun die..

terus mandi..

faheem mengikut dari belakang.....kikiki...

masa mandi oma buatkan efe utk faheem then die minum la efe

masa minum efe mama baru masuk bilik...n faheem sedang menikmati efe yg lemak manis itu....

mama terus solat then nk bersiap2...ketika tu

efe tak abis terus faheem bounce2 atas tilam and suddenly die muntahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

aksi sepantas kilat..terus terkeluar kesemua efe yg diminum alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

faheem tensionlaaaaaaaaaaaaa


lagi nak mengemop......aduhai faheem tensionla..
mama cubit kaki die....

Tuesday, November 8, 2011

fuh fuh nak tiup sesawang kat blog ni....lama da tak update blog

Dah lama tak update blog


sebab:
1) Busy keje keje keje keje.........banyak keje...
2) Transfer to new department
3) Keje baru, tempat baru, kawan2 baru, bos baru , situasi baru semua serba baru...banyak la ragamnya.
4)Banyak keje.. still buat keje lama dan juga buat keje baru
5) Weekdays selalu stay and weekend bawa keje buat balik rumah...

rindu berblogging tapi apakan daya kudratku tak mampu nak curi masa nak update blog

banyak kisah suka duka...tapi duka lagi banyak dari suka


....................


nak share gambar faheem semalam...

yg lucunya ni faheem merajuk ....diam je die buat donno je bila mamanya pujuk...



dan lagiii




paling tak tahan mimik muka yg ni....BOOOLAT ok
and Niiiiiiiiiiiiiiiiiii....

Friday, September 9, 2011

Hati berat berbelah-bagi

Assalamualaikum salam jumaat....
harini 9 September 2011 hari training selama 3 hari mulai hari ni sehingga 11 September 2011 bersamaan hari ahad.
Training mengenai Business Plan Brainstorming & Retreat for 3 days menginap at Quality Hotel Shah Alam...
berjauhan dengan faheemla untuk 2 malam...adoi kesiannya...oma ada sure no problem....

Sedih perasaan berbelah bagi..hmmmmm entahla...redha aja.dan semoga semuanya selamat.


Berbelah bagi sebab:

1) List of participants untuk trianing ni merupakan kesemuanya higher level management i.e bosses. Planing rendah pun jawatan Assistant Manager, manakala saya hanyala eksekutif je..tetapi disebabkan saya mewakili department saya sebab tak de org lain lagi so kenalah join..Berbelah bagi maklumla bukan level saya dan bukan kapasiti saya nak bercampur gaul dengan golongan bosses yang merangkumi anak syarikat sekali..huhuhu menedebarkan...tak tau nak expect apa...just go and be mentally prepared and pretend as saya ni GM untuk division saya..lawak tullah.....


2) Tak de kawan la selama 3 hari 2 malam training tu nanti.sebab mereka yang lain dari group senior management level manakala saya kuli saja..alahaiiiiiii
Bukan attend nak mendengar tapi nak kena presenta dan juga kena participate involve mencurahkan ideas2 ...adoila camne la agaknya nantii...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.


3) Berjauhan dengan Faheem dahla kena menginap sekali.baru je dapat kunci bilik 2010...aduhaiiii sedihla. sedih sangat tak best je rasa....

Jalan2 ke MPH tadi so beli buku ni.....


.                                                   bertajuk SENYUMLAH


senyum dalam terpaksa boleh tak?



 ooh ya teringat lagi kisah kawan gee ni...
Tadi berborak dgn kawan lama....lama tak dengar khabar...share satu cerita...mengenai autisme....
search sepagian kat internet mengenai isu ni ..autisme..faheem pun aktif gak sukar dikawal...
sukar dikawal pergerakannya yang tersangatla lasak..sangat sangat aktif dan tak pernah mengenal erti lelah,penat.diam hanya ketika tidur selain dari tu die akan berkejaran memanjat ada saja aktiviti yang dilakukan..

search kat internet mengenai anak aktif vs hyperaktif ..

boleh baca kat sini anak aktif yang sumbernya dari Indonesia.


ok sy paste kat sini ya..antara main pointnya

Untuk anak aktif, maka biasanya dia memiliki ciri-ciri;

Fokus. Anak aktif memiliki kemampuan kuat untuk memfokuskan perhatian. Ketika bermain puzzle misalnya, anak aktif cenderung melakukan problem solving dengan baik. Berbeda dari anak hiperaktif yang umumnya cepat bosan sehingga tidak bisa menyelesaikan atau hanya mempermainkannya saja.

Lebih penuru. Sikap menentang pada anak aktif tidak sekuat pada anak hiperaktif. Dia masih bisa diberi tahu dan dapat mematuhinya dengan lebih baik. Misalnya, ketika dilarang untuk tidak merusak mainan dengan memberikan alasannya, anak aktif mau berusaha mematuhi. Mainan, seperti mobil -mobilan atau boneka akan dimainkan sesuai dengan fungsinya masing-masing.

Konstruktif. Ketika diberikan mainan, si aktif akan berusaha melakukan hal sesuai permintaan. Setidaknya, ia akan berusaha untuk menyusun secara konstruktif permainan tersebut. Demikian pula terhadap mainan lain, anak aktif mau memelihara dengan baik benda-benda yang dimilikinya.

Merasa lelah. Anak aktif umumnya memiliki batas mobilitas. Ketika merasa lelah, dia akan menghentikan kegiatannya dan beristirahat. Walau begitu, pada beberapa kasus ditemukan anak aktif yang waktu istirahatnya sangat sedikit sehingga kesannya tidak pernah lelah seperti anak hiperaktif.

Lebih sabar. Anak aktif punya kesabaran yang lebih tinggi dibandingkan anak hiperaktif. Misalnya, ketika menyelesaikan puzzle, anak aktif berusaha dengan keras dan sabar untuk menyelesaikan tugasnya hingga tuntas. Hal ini berkaitan dengan daya kreativitas yang biasanya tidak dimiliki anak hiperaktif.

Intelektualitas tinggi. Umumnya, anak aktif punya kecenderungan menjadi anak cerdas. Ia memiliki tenaga, rasa ingin tahu, dan kesempatan yang lebih besar untuk mengetahui hal-hal baru. Sebaiknya kesempatan ini dimanfaatkan orang tua untuk menstimulasi anak dengan sebaik-baiknya.

Kemudian, ciri-ciri anak hiperaktif dapat dilihat antara lain:

Tidak fokus. Anak dengan gangguan hiperaktivitas tidak bisa berkonsentrasi lebih dari lima menit. Dengan kata lain, ia tidak bisa diam dalam waktu lama dan mudah teralihkan perhatiannya kepada hal lain. Misalnya, ketika anak sedang bermain mobil-mobilan kemudian datang anak lain membawa bola, anak akan langsung mengubah fokus perhatiannya ke bola tersebut. Anak pun akan berperilaku impulsif, seperti selalu ingin meraih dan memegang apa pun yang ada di depannya. Tak hanya itu, anak dengan gangguan hiperaktivitas tidak memiliki fokus jelas. Dia berbicara semaunya berdasarkan apa yang ingin diutarakan tanpa ada maksud jelas sehingga kalimatnya seringkali sulit dipahami. Demikian pula pola interaksinya dengan orang lain, anak cenderung tidak mampu melakukan sosialisasi dengan baik.

Menentang. Anak dengan gangguan hiperaktivitas umumnya memiliki sikap penentang/pembangkang atau tidak mau dinasehati. Misalnya, penderita akan marah jika dilarang berlari kesana kemari, coret-coret atau naik-turun tak berhenti. Penolakannya juga bisa ditunjukkan dengan sikap acuh.

Destruktif. Perilaku si hiperaktif bersifat destruktif atau merusak. Ketika menyusun lego misalnya, anak aktif akan menyelesaikannya dengan baik sampai lego tersusun rapi. Sebaliknya anak hiperaktif bukan menyelesaikannya malah menghancurkan mainan lego yang sudah tersusun rapi. Terhadap barang- barang yang ada di rumah, seperti vas atau pajangan lain, kecenderungan anak untuk menghancurkannya juga sangat besar.

Tak kenal lelah. Anak dengan gangguan hiperaktivitas sering tidak menunjukkan sikap lelah. Sepanjang hari dia akan selalu bergerak ke sana kemari, lompat, lari, berguling, dan sebagainya.

Tanpa tujuan. Semua aktivitas dilakukan tanpa tujuan jelas. Kalau anak aktif, ketika naik ke atas kursi punya tujuan, misalnya ingin mengambil mainan atau bermain peran sebagai Superman. Anak hiperaktif melakukannya tanpa tujuan. Dia hanya naik dan turun kursi saja.

Tidak sabar dan usil. Yang bersangkutan juga tidak memiliki sifat sabar. Ketika bermain dia tidak mau menunggu giliran. Tak hanya itu, anak hiperaktif pun seringkali mengusili temannya tanpa alasan yang jelas. Misalnya, tiba-tiba memukul, mendorong, menimpuk, dan sebagainya meskipun tidak ada pemicu yang harus membuat anak melakukan hal seperti itu.

Intelektualitas rendah. Seringkali intelektualitas anak dengan gangguan hiperaktivitas berada di bawah rata-rata anak normal. Mungkin karena secara psikologis mentalnya sudah terganggu sehingga ia tidak bisa menunjukkan kemampuan kreatifnya.

Tuesday, September 6, 2011

Eid Mubarak 2011

selamat hari raya.....
hari ni 6 shawal ...raya ke 8...dan juga hari kedua bekerja.....
masih belum terlambat rasanya nak wish selamat hari raya .......

sepagian tadi belek2 my blog...hasilnya...otak masih blurr  bukan tak byk keje yg perlu dibuat tapi otak masih tak membenarkan sy nak fokus...teringat blog ni aje...

cuti raya seminggu tak update blog...byk sebab dan antaranya raya kali ni sedih sikit 
byk la kesedihan raya 2011...okla nak list balik


1) baju raya koyak...dpt realize malam raya lak tu..kul 1a.m masa tgh iron baju...sedih tak terkata..this baju actually abaya..huhuu abaya from syria..baru nak melaram arabic style di pagi raya and faheem pun berkurta kali ni...hmmm nak buat mcmne dah tak rezeki.....sayu je rasa..tulah satu gamba raya tak snap pun langsung kali ni....tak mau la abadikan kenagan raya kali ni...uwaaaa.....


2) kaki faheem luka berdarah..sebab asek panjat2 je so kaki tersagat kat kerusi..habis la luka berdarah...malangnya dimalam raya juga kejadian berlaku...dan faheem tak boleh pakai selipar or kasut pk..sepanjang raya kena dukong ....kanak2 thn yg bertulang besi almost 15kg...aduhhhhhh tak larat...seba baik ade cicil...kalu mama memang tak kuat...

so ini die picture kaki faheem



this picture taken immediately....terus sapu minyak gamat by chahji...now da kering faheem sibok garu dan kupas kesan luka2 yang dah kering tu....


so 1st and 2nd raya duk rumah menanti tetamu datang berkunjung ke rumah...raya ke 3 dan seterusnya je baru ziarah sanak saudara,,,,and raya kali ni sepupu dari tanjung pinang indonesia datang berkunjung ke sini...the girl wear black hijab is my cousin




tak seronok kan post saya kali ni.....bila baca balik ade 2 sebab je.....huhuhu tp cam la sedih sgt citernye....hahahah sabo je la mama faheem ni

Wednesday, August 24, 2011

Presentation tips

hari ni planningnya nak prepare for presentation esok tapi yg lain lak dibuatnya...mcm2...ammend slides, returned files, applied leave and jugak lunch time tadi gi watson.....hahahah ada je benda nak beli.


nak share info on the Prepararing presentations and tips for tommorrow...

ada 2 jam lagi masa nak focus 100% on the slides presentation esok....

Credit to Tips on preparation for presentation

So how do you prepare for a big presentation?

There’s no straightforward answer. And there’s lots of great advice on public speaking and presenting out there. Some people recommend memorizing a script and practicing it intensely for as long as you possibly can. Other people suggest having key talking points and riffing on those. I’m not sure anyone would suggest going totally unprepared, because that would be tantamount to presentation-suicide … but from heavy-duty preparation to minimal preparation, you’ll get it all, and everything in-between.


Here’s my suggestion: Do what you need to in order to feel confident and comfortable giving the presentation.
If you’re not sure what to do in order to feel confident and comfortable, then I’d lean towards being more prepared than not.

Here are some tips for things you can do:
  1. Start with your key talking points. There’s no point writing a full script or presentation until you know what points you want to hammer home. Then, you can stick with a standard format: (a) tell them what you’re going to show them; (b) show them; and, (c) tell them what you just showed them.
  2. Write a script. I think this is a good idea. It lets you write everything out and start massaging the words the way you want. It also gives you a benchmark against which you can practice and refine things.
  3. Don’t get hung up on specific words. It’s unlikely that missing or changing any one word will totally ruin your presentation, so don’t worry about perfection. The only person that knows you “screwed up” is you…
  4. Find your speaking style. Over time with enough practice you can learn to speak and present in any style, but if you’re in crunch mode and don’t have enough time, just try and find your own speaking style. Find your groove. Some people are ultra-enthusiastic. Some are much calmer. For DEMO, I’m aiming for calm confidence. I’m not a flashy guy. I want people to see the practice I’m putting in, my enthusiasm and my confidence – but I’m not going “Tony Robbins” on them.
  5. Practice in front of people. I haven’t done this yet, but I’ll be doing it soon. If you haven’t given a lot of presentations this will feel awkward but it’s better to get over those feelings now rather than when you’re on stage. So practice in front of others. But be careful about taking their advice, especially if the presentation is fast approaching. The risk is that you try to incorporate changes you’re not really comfortable with, whether it’s in the actual script or in your presentation style, and you end up causing more damage than good. Given the opportunity you should seek expert help with your presentation, but be careful about how you take any advice, especially late in the game.
  6. Practice with distractions. It’s great to sit in a bubble with no distractions whatsoever and practice. You need the quiet time to memorize things and get a feel for what you’re doing. But I’m also practicing while distracted – be it by other sounds or visually (people walking by my office door, for example) because it makes me feel more confident that I can pull it off. On the DEMO stage there will be distractions. One person told me there’s a huge clock facing you counting the seconds menacingly. There are big lights, TV screens and oh ya … the people. I have to be prepared for anything, and practicing with distractions is helpful.
  7. Practice piece by piece. I’ve found it quite helpful to practice each section of my presentation in pieces. I’ll focus on one part, memorize the core elements, run through it till I’m comfortable and then move to the next piece. Then it’s just a matter of stringing the pieces together, which is easier.
  8. Think ahead. While practicing my DEMO presentation I’ve found my comfort zone when I can think of the next 1 or 2 sentences while speaking. So I’m on sentence #5 but my mind is already bringing up sentence #6 and #7. I don’t have to think too far ahead but just enough that the transition from sentence-to-sentence is ultra-smooth and simple. Each sentence triggers a reminder for the next one.
  9. Practice hand gestures. If you’re giving a “naked” presentation (with nothing in front of you like a table, etc.) then you need to be aware of what you’re doing with your hands. And your feet. So think about your hand gestures and how they relate to what you’re saying. If you plan to move around, pace in sync with your words. I’ve been practicing this for a few days with great success. The hand gestures and where I’m walking are triggers cuing what I should be saying.
  10. Find your comfort zone. All the advice in the world won’t help if you can’t get comfortable with your preparation, practice techniques and ultimately, the presentation itself. Do whatever makes you feel comfortable. The more comfortable you feel, the more confident you feel, and the better things will go.

10 useful tips ni kena praktiskan esok....